Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klart: Norrbottningar flygs till Stockholm för operation Foto: SVT

Klart: Norrbottningar flygs till Stockholm för operation

Uppdaterad
Publicerad

Den norrbottniska vården är så pass ansträngd att norrbottniska patienter tvingas opereras i Stockholm.

– I första hand är det kirurgiska, ortopediska och gynekologiska patienter, säger Anna Pohjanen, chef för Division Länssjukvård 2.

Region Norrbotten står inför den svåraste sommaren på 25 år när det kommer till bemanningsfrågan. Under tisdagen rapporterade SVT Norrbotten att canceroperationer ställs in i länet på grund av brist på vårdplatser.

Och under onsdagskvällen meddelade Region Norrbotten att man tecknat ett avtal med Karolinska universitetssjukhuset som gör att norrbottniska patienter kan opereras i Stockholm. Totalt rör det sig om cirka 190 personer.

– Det här är en lösning för patienter som kan resa och vars operation inte kan skjutas upp till efter sommaren, till exempel cancerpatienter men även vissa andra patientgrupper, säger Anna Pohjanen, chef för Division Länssjukvård 2, i ett pressmeddelande.

I första hand är det kirurgiska, ortopediska och gynekologiska patienter, men andra specialiteter kan också bli aktuella i mindre utsträckning

Patienterna kommer att flygas ner till Stockholm, i de flesta fall med vanligt reguljärflyg. De patienter som behöver slutenvård efter sin operation kommer att få det på Karolinska sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet