Norrbottningar bäst på reflexer – stockholmare sämst

Uppdaterad
Publicerad

Under månaderna november och december ökar risken för trafikolyckor med fotgängare. Trots det uppger tre av tio att de inte använder reflexer. Bäst på att använda reflexer är norrbottningar och sämst är stockholmare.

Siffrorna kommer från en undersökning som försäkringsbolaget IF gjort.

En sammanställning av Transportstyrelsens olycksbas STRADA för de senaste tio åren visar att antalet olyckor med fotgängare i landet är hela 300 under november och december, vilket är 40 procent över genomsnittet. De flesta olyckorna sker under den tidiga kvällen.

– Reflex är en billig livförsäkring under vintermånaderna. Med reflex är du synlig för en bilist på 125 meters avstånd, att jämföra med mellan 20 till 30 meter om du är utan. Särskilt stor blir skillnaden om du bär mörka kläder, vilket de flesta gör i dag, säger Caroline Starck, informationschef på If, i ett pressmeddelande.

Flest olyckor i tätbebyggda områden

Bäst på att använda reflexer är norrbottningarna, där 84 procent säger sig använda reflex, medan stockholmarna är sämst på 66 procent. Caroline Stark säger att de i storstäderna ofta rör sig i upplysta miljöer och av det skälet inte tror sig behöva reflexer, något hon menar är en missuppfattning.

– De flesta av olyckorna sker i tätbebyggda områden med gatubelysning, ofta vid vanliga övergångsställen.

Skillnader mellan kön och ålder

Det finns stora skillnader mellan kön och åldersgrupper: 80 procent av kvinnorna använder reflexer mot 64 procent av männen, samtidigt som äldre använder reflex i högre grad än yngre.

– Äldre har generellt ett annat risktänk än yngre. Sedan spelar förmodligen andra faktorer in. Tyvärr är det nog så att många yngre inte anser reflexer vara särskilt coolt, tillägger Caroline Starck.

Så syns du med mörka kläder, med ljusa kläder eller med eflexer Foto: SVT

Så använder svenskarna reflex under mörka delen av året

Fråga: ”Använder du reflex under den mörka delen av året?”

Andel som svarat ja:

  1. Norrbotten, 84%
  2. Västernorrland, 81%
  3. Dalarna, 80%
  4. Gävleborg, 80%
  5. Jämtland, 80%
  6. Västerbotten, 80%
  7. Jönköping, 79%
  8. Örebro, 77%
  9. Södermanland, 75%
  10. Värmland, 75%
  11. Västmanland, 74%
  12. Uppsala, 74%
  13. Västra Götaland, 73%
  14. Östergötland, 72%
  15. Blekinge 71%
  16. Kalmar 70%
  17. Skåne 70 %
  18. Halland 69 %
  19. Kronoberg 69%
  20. Stockholm 66 %

Totalt: 72%

Källa: If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.