Norrbottningar sämst på tandläkarbesök

Uppdaterad
Publicerad

Lidköping toppar listan över tandläkarbesök. Där har 84 procent av befolningen besökt tandläkaren de senaste två åren jämfört med Haparanda där endast 54 procent gjort ett besök.

Det enligt en undersökning som Socialstyrelsen gjort. Någon analys av skillnaderna är inte gjord men enligt undersökningen kan det på en del platser sannolikt utgöras av brist på tillgänglighet, tandvårdspersonal eller långa avstånd. Till det kommer att det mellan olika kommuner kan föreligga socioekonomiska faktorer som resulterar i skillnader.

Vi vet att socioekonomiskt svaga grupper, arbetssökande, utlandsfödda och personer med låg utbildning besöker tandvården i lägre utsträckning, säger Andreas Cederlund, tandvårdssakkunnig på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.
 

Det finns flera skäl till att avstå från tandläkarbesök.
 

– Ett skäl är att man inte tycker att man har behov. Här finns en grupp som väljer att bara besöka tandvården akut, när problem uppstår. Andra skäl kan vara att man har långt till tandvården, av rädsla eller ekonomiska skäl, säger Andreas Cederlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer