Elin Anna Labba Foto: Johanna Tjäder/ SVT Sápmi

Norrbottningen fick Augustpriset för bästa fackbok

Uppdaterad
Publicerad

Den Kirunafödda Elin Anna Labba tog under måndagen hem Augustpriset. Hennes bok Herrarna satte oss hit: Om tvångsförflyttningarna i Sverige vann kategorin Årets svenska fackbok.

Det blev Elin Anna Labba som utsågs till årets vinnare av Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok. Detta efter att hon skrivit Herrarna satte oss hit: Om tvångsförflyttningarna i Sverige.

– Det är min farfars historia och det är min morfars historia och det är så nära men samtidigt så långt bort. Det var ett sätt att fylla i ett tomrum. Jag behövde fylla i de här hålen för att förstå, säger Labba via länk, enligt TT.

Växte upp i Kiruna

Hon växte upp i Kiruna men bor i dag i Jokkmokk och boken berättar om renskötande samer blev tvångsförflyttade för hundra år sedan, vilket pågick fram till 50-talet.

– Jag var helt oförberedd på det, jag hade sett framför mig att jag skulle skriva en reportagebok. jag var inte förberedd på den här sorgen, att den var så nära trots att det hade hänt för så länge sedan

”Mörk del av Sveriges historia”

Juryns motivering var följande: Elin Anna Labba beskriver renskinn som ”så mjuka att det känns som att handen ska smälta när man stryker dem”. Med samma stillsamma poetiska kraft i språket synliggör hon Sveriges tvångsförflyttningar av samerna, tvångsförflyttningar som söndrat urgamla släktband, nätverk och flyttleder. Genom att även väva in vittnesmål, arkivfotografier, kartor, jojkar och myndighets-papper riktar hon i denna mycket vackert formgivna bok nytt ljus på en mörk del av Sveriges historia.

SVT:s litteraturkritiker Ulrika Milles skriver i en kommentar att Labbas bok är en ”värdig vinnare i ett starkt fackboksheatet 2020, fast man följer den nymodiga konstiga svenska klassificeringen av essäer som facklitteratur, både vackert formgiven och sakligt skakande.”

Övriga nominerade var Nina Burton, Kristoffer Leandoer, Jan Malmborg, Arash Sanari, Volante och Arash Sanari och den Luleåbördiga Johanna Bäckström Lerneby. Hon hade skrivit boken Familjen efter att ha kartlagt hur en familj styrt och kontrollerat Göteborgsförorten Angered.

Årets vinnare av Augustpriset

Årets skönlitterära bok:

”Samlade verk” av Lydia Sandgren

Årets fackbok:

”Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige” av Elin Anna Labba

Årets barn- och ungdomsbok:

”Humlan Hanssons hemligheter” av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson

Lilla Augustpriset:

“Offret” av Nanna Mikkelsen, Södra Sandby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.