Gabriella Stenberg Wieser, Institutet för rymdfysik. Foto: Carl-Fredrik Enell, EISCAT Scientific Association.

Norrbottniska rymdforskaren om Hawking: ”En av de största”

Uppdaterad
Publicerad

Den norrbottniska rymdforskaren Gabriella Stenberg Wiser ser den nyligen bortgångne Stephen Hawking som en av de största fysikerna någonsin.

Rymdforskaren Gabriella Stenberg Wiser, vid institutionen för rymdfysik i Kiruna, jobbar bland annat med Europeiska rymdorganisationen ESA:s rymdexpedition som ska åka till Jupiter år 2022. När SVT Norrbotten når henne på telefon är hon på väg hem till Kiruna efter ett besök i Stockholm, en kort tid efter att hon nåtts av nyheten att Stephen Hawking gått bort.

– Jag såg det på SVT:s webbsida när jag satt i Cityterminalen i morse innan ett telefonmöte och då såg jag att han hade dött, säger Gabriella Stenberg Wiser.

Vad var din första tanke när du såg det?

– Att det var lite sorgligt, men samtidigt så fick han ju leva ganska länge då han blev 76 år gammal och trots sin sjukdom fick han ett verksamt och aktivt liv. Därför hade jag på något sätt ändå en positiv känsla för allting han fick gjort i sitt liv. Jag kände mig mer nöjd över att han fick finnas och gjorde det han gjorde snarare än att det var tragiskt.

Hon fortsätter:

– Det är en speciell människa som påverkat alla som har sett och varit i kontakt med honom. Man kan inte vara likgiltig till Stephen Hawking utan man reagerar ändå på honom på något sätt. Han är en legendar och det är väl den störste och mest kända fysikern efter Albert Einstein.

Stenberg Wiser menar att den brittiske fysikern inspirerat och intresserat många unga människor för fysiken.

– När man åkt runt upptäcker man att jättemånga unga har velat se honom, för han hade ju lite popstjärnestatus. Man kan bli berömd för att man gör vetenskapliga saker och han har ägnat hela sitt liv åt vetenskapen och blivit erkänd för detta så det känns bra för mig.

”Vi andra får väl jobba på”

Stenberg Wiser har tidigare bland annat medverkat i tv-programmet Fråga Lund i SVT och hon hoppas att andra forskare tar chansen att synas ännu mer nu när en av världens mest kända forskare och fysiker gått bort.

-  Via Stephen Hawking har man fått uppmärksamhet kring fysik och kanske framförallt kring stora frågor som universum och svarta hål. Det är frågor som fascinerar många människor och som gör att många tycker att fysik är spännande och intressant.

Vad tror du kommer hända med intresset för fysik efter detta?

– Vi andra får väl jobba på, vi har kanske glidit lite snålskjuts på Hawking. Det är ju det som är bra med att ha en fixstjärna som säljer ämnet. Det är som det Petter Northug har gjort för skidor litegrann, men när någon försvinner dyker det upp någon ny som får ta över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.