Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norrmejerier planerar att flytta verksamheten från Luleå till Umeå. Det innebär bland annat att 61 personer kan förlora jobbet – hör vd Gerhard Bley i klippet. Foto: Erica Olofsson/SVT

Norrmejerier vill lägga ned i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Norrmejerier har planer på att lägga ner sitt mejeri i Luleå – och flytta produktionen till Umeå. Styrelsen för Norrmejerier tar det slutgiltiga beslutet i augusti.

I dagsläget arbetar 61 personer vid mejeriet i Luleå där man gör mjölk, fil och grädde.

Bakgrunden är enligt företaget vikande mjölkkonsumtion, lågt kapacitetsutnyttjande, stora investeringsbehov de kommande åren samt en generellt svag lönsamhet i företaget.

 – För att långsiktigt kunna erbjuda ett konkurrenskraftigt mjölkpris till mjölkbönderna måste vi få en bättre lönsamhet och effektivitet inom vår mejeristruktur, säger styrelseordförande Göran Olofsson i ett pressmeddelande.

”Vikande trend håller i sig”

Sverige har en vikande mjölkkonsumtion, konstaterar Norrmejerier.

– Det har resulterat i att kapacitetsutnyttjandet i våra mejerier är för lågt. Inget tyder på att den här trenden vänder och Norrmejerier måste ha de bästa förutsättningarna för att producera och utveckla konkurrenskraftiga mejeriprodukter för framtidens konsumenter, säger Gerhard Bley, vd för Norrmejerier.

– Trots att vi måste transportera mjölken från bönderna i Norrbotten till Umeå så kommer vi att spara mycket pengar, säger Petra Kangas, mejeriets kommunikationschef.

Hör mejeriets vd om huruvida mjölkpriserna påverkas av detta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.