Därför minskar chansen att se norrsken under flera år

Publicerad

Norrsken lockar många turister till Norrbotten, och de trots att chansen att se norrsken är lägre än för några år sedan på grund av det solminimum som närmar sig.

Luleåbon Carl-Magnus Helgegren började hyra ut boende till turister av en slump för några år sen, vid vattnet strax utanför Luleå kommer folk från hela världen för att uppfylla sina drömmar.

– Innan man dör vill många uppfylla sina drömmar, det är norrsken och älgar som är topp två.

Norrsken bildas när de laddade partiklarna från solen kommer in i jordens magnetfält. De uppstår då ett högt tryck på magnetfältet som bildar en laddning som frigör elektroner vid polarområdena. De är när dom elektronerna krockar med syraatomer som norrsken uppstår.

Mindre norrsken framöver

Men nu är alltså chansen att se norrsken lägre än för några år sedan, något norrskensforskaren Urban Brändström på Institutet för rymdfysik i Kiruna vet mer om:

– Man har känt till sedan Galileo Galileis dagar att norrskenet varierar i en 11-årscykel, nu är vi på väg mot en mindre solaktivitet, så det blir inte lika många häftiga norrskenstillfällen framöver.

Men Carl-Magnus Helgegren är inte oroad över sina gäster, de kommer för annat också.

– Det kommer nog inte att påverka så mycket. Mina gäster söker vinter och kyla och få de se norrsken är det en bonus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer