Se när Spider-2 lämnar marken och flyger rakt upp i norrskenet. Foto: Swedish Space Corporation

Här skjuts raketen upp i norrskenet – ska undersöka fenomenet

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan en månads väntan kunde raketprojektet Spider-2 skjutas upp från rymdbasen Esrange utanför Kiruna under natten mot torsdagen. På rymdbasen har man väntat i nästan en månad på de perfekta förutsättningarna.

– Det var skönt att äntligen få trycka på knappen, säger projektledaren Krister Sjölander.

Tanken är att de instrument som raketen bär på, ska mäta de laddade partiklarna som ger upphov till norrsken. Uppskjutningen var planerad till början av februari, men då var väderförutsättningarna inte tillräckligt bra.

Det räcker inte att vädret är klart för uppskjutningen, man måste ha väder för att kunna flyga ut med helikopter och bärga den så kallade nyttolasten från experimenten.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Väntat in norrsken

Enligt SSC, Swedish space corporation, var alla förutsättningar på plats denna natt med perfekt väder, utan störande månsken och med norrskenet dansande över Kiruna.

– Vi behövde inte bara ha norrsken utan rätt sorts norrsken och precis i raketens bana, säger Krister Sjölander, projektledare vid SSC.

Fallskärmar öppnades på fem kilometers höjd

Spider-2 skickades upp med en enstegs-raket som nådde en höjd på ungefär 120 kilometer innan den föll tillbaka ner mot jorden. På vägen upp släpptes tolv friflygande mätenheter som bland annat mätte de mätte elektriska och magnetiska fält som ger upphov till norrsken.

På vägen ner, på cirka fem kilometers höjd, öppnades alla enheters fallskärmar inför landningen på marken. De skickade sedan ut sin position för att kunna hämtas hem.

– Vi var ute tidigt i morse och hämtade de enheter som vi prioriterade. Vi visste att det skulle börja blåsa så vi lämnade en del som vi hämtar i morgon, säger Krister Sjölander efter uppskjutningen på torsdagsnatten.

När har du sovit senast?

– I går morse klockan sex. Men man går på mycket adrenalin inför en uppskjutning så det har gått bra.

Det här är raketen Spider-2

Arbetet med det nationella raketprojektet Spider-2 började 2018. Med i teamet finns både forskare från Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet.

Natten till den 20 februari sköts Spider-2 upp i ett aktivt norrsken. Tolv friflygande enheter släpptes ut från raketen för att studera norrsken. Ett antal instrument fanns också placerade under raketens noskon.

Uppskjutningen gjordes från rymdbasen Esrange, som ligger drygt fyra mil utanför Kiruna.

Källa: Swedish Space Corporation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet