Norrsken över Abisko Nationalpark. Bilden är tagen 6/10 klockan 22.21 Foto: Anders Nilsson

Norrsken över Abisko

Uppdaterad
Publicerad

Flera har säkert förundrats över den senaste tidens spektakulära himmelska ljusfenomen. Anders Nilsson från Sundsvall lyckades fånga det på bild.

Det var under en promenad efter Kungsleden från Abisko som Anders Nilsson från Sundsvall under tisdagskvällen lyckades fånga norrskenet.

– Efter cirka 15 minuters promenad gick vi till höger en kort bit genom lite snår och där fick vi en fin öppning med rejäl utsikt mot berget Njulla och Torneträsk. På bilden syns en bit av fjället Njulla. Bilden är tagen i riktning sydväst, berättar Anders Nilsson.

Även rymdfysikern Urban Brändström vid Institutet för rymdfysik i Kiruna var ute under gårdagskvällen och såg norrskenet.

– Det var väldigt fint igår kväll, med klart och fint väder vilket gjorde att det syntes väldigt bra.

Enligt Urban Brändström är vi på väg ner från ett så kallat solmaximum och då brukar det vara mycket norrsken. Ett sådant inträffar vart elfte år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.