Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norska UD om raketmissen från Esrange: ”Kan medföra stor skada” Foto: NRK/Fredrik Sandberg/TT

Norska UD om raketmissen från Esrange: Sverige har inte hört av sig

Uppdaterad
Publicerad

Norska utrikesdepartementet har fortfarande inte fått någon officiell förklaring till varför en raket från Esrange landade på norsk mark under måndagen.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Ragnhild Håland Simenstad, talesperson för norska utrikesdepartementet till NRK.

Det var under måndagen som raketen sköts upp från Esrange med forskningseperiment som nådde tyngdlöshet på 250 kilometers höjd.

Men raketen tog en felaktig bana och landade i ett obebott norskt område omkring 40 kilometer nordväst om planerad landningsplats.

”Kan medföra stor skada”

Flera internationella medier har rapporterat om raketen, bland annat brittiska BBC News. I ett uttalande säger norska utrikesdepartementet att man ser allvarligt på icke auktoriserad aktivitet på norsk sida av gränsen.

– Ett nedslag av en sådan raket är en allvarlig händelse som kan medföra stor skada. När en gränskränkning sker är det avgörande att de ansvariga omedelbart informerar relevanta norska myndigheter, säger Ragnhild Håland Simenstad.

Norska UD inte med på SSC:s lista

Svenska Rymdaktiebolaget (SSC) säger att man har kontaktat de myndigheter man ska vid den här typen av händelser.

– Det finns rutiner och vi är säkra på att vi har kontaktat rätt myndigheter, bland annat norska försvarets operativa huvudkvarter och den berörda kommunen, Målselv, säger Philip Ohlsson, rymdbolagets kommunikationschef.

Ohlsson berättar vidare att det norska utrikesdepartementet inte finns på deras lista som de ska kontakta.

Svenska UD: Vi har haft kontakt

SVT har pratat med det svenska utrikesdepartementets presstjänst som bemöter den norska kritiken i ett mejl.

”Svenska rymdaktiebolaget har informerat regeringskansliet om det inträffade. Regeringen ser mycket allvarligt på det inträffade. Sveriges utrikesdepartementet har haft kontakt med Norges utrikesdepartement i frågan”, skriver de och fortsätter:

”Incidenten utreds nu noggrant. Ansvariga svenska myndigheter är beredda att bistå norska myndigheter med information i den fortsatta utredningen.”

I klippet ovan hör ni  Ragnhild Hålan Simenstad intervjuas av norska NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet