Konsortium räddningen för Northland

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Northland får via ett konsortium där LKAB ingår drygt 100 miljoner dollar för att säkra framtiden. Men förutsättningen är att obligationslånet på totalt 335 miljoner dollar är fulltecknat till 22.00 ikväll.

Sent på onsdagskvällen kom så pressmeddelandet som presenterade hur Northland Resources ska rädda bolaget från en konkurs.

Ett konsortium bestående av Folksam, Metso, Peab och Norrskenet AB som delvis ägs av LKAB går in med 108 miljoner dollar i Northland.

Förslaget till lösning innebär att Northland Resources totalt tillförs totalt 335 miljoner dollar genom emission av obligationer.

– Vi vill tillsammans med konsortiet återskapa förtroendet för Northland. Det är till gagn för företaget, vår region och för gruvbranschen i Sverige som helhet, säger Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef på LKAB i pressmeddelandet, och fortsätter:

– LKAB har fullt fokus på att starta våra nya gruvor i Svappavaarafältet och genomföra vår tillväxtplan. Det här är en finansiell investering och det är därför Norrskenet gör investeringen. Norrskenets huvuduppgift är att genom riskvilligt kapital bidra till ett breddat näringsliv i vår region, avslutar Aaro.

Eva Kaijser som är finanschef på Northland säger till Sveriges Radio att affären väntas gå i hamn och att verksamheten i gruvan kan återupptas.

Hon säger vidare att det kan väntas ske till tisdag nästa vecka och det efter att de gamla obligationsägarna godkänt affären. Pengarna man får in gör det möjligt att driva gruvan ett par år och därefter är det bolagets egen kassa som gäller.

Ett positivt besked om en långsiktig finansiering innebär också att norsk Tillitsman skulle ge Northland Resources tillgång till bolagets konton och tillgångar igen.

Nordnytt återkommer med mer information om Northland och gruvbolagets framtid här på webben under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Northlandkris

Mer i ämnet