• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska de tidigare motståndarna S och C komma överens i Region Norrbotten. Foto: Filip Hannu/SVT

Så ska de tidigare motståndarna styra Region Norrbotten: ”Tar över i tufft läge”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ska tillsammans styra Region Norrbotten under de närmaste fyra åren.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet kommer alltså styra Region Norrbotten den kommande mandatperioden. Detta står klart efter det uppgörelse som partierna gjort, något som leder till att partierna får majoriteten i regionfullmäktige.

Därmed tar de över efter fyra år då Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet styrt.

– Vi tar över i ett läge där det är tufft, säger Anders Öberg (S).

– Vi har medarbetare som är långtidssjukskrivna, vi har mer inhyrd personal och vi har Arbetsmiljöverkets vitesföreläggande på många delar, fortsätter han.

Stora omställningar

Anders Öberg menar att det behövs göra stora omställningar.

– Vi behöver bli en mer attraktiv arbetsgivare och kommer behöva arbeta med det under en lång period, säger Anders Öberg.

Han lyfter även bristen på vårdplatser.

– När en patient kommer in på akuten så påverkar det patientsäkerheten om det inte finns tillräckligt med vårdplatser.

Tidigare motståndarna ska styra tillsammans

Centerpartiet, som även satt med i förra mandatperiodens borgliga styre, finns alltså även med i den nya koalitionen. Men enligt Anders Öberg är de nu överens.

– Vi har jobbat igenom många frågor, så jag ser i dagsläget inte att det kommer vara någon fråga som är problematisk, säger han.

– Vår ambition är att samla bred majoritet för större beslut som fattas av strategisk karaktär, säger Birgitta Johansson Huuva (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet