Nu är det vår, ishotellet smälter

Uppdaterad
Publicerad

För 29:e gången smälter ishotellet i Jukkasjärvi tillbaka till Torneälven. 

– Det känns bra, det betyder att vi får bygga upp ett nytt hotell till nästa vinter, säger Arne Bergh, delägare och konstnärlig rådgivare vid Icehotel.

Hur känns det när ishotellet smälter?

– Det känns som vanligt. Det känns bra. Man har haft en intensiv säsong med jättemycket gäster och det har varit liv och rörelse och nu är det tyst. Att det sakta går tillbaka till Torneälven, jag tycker om den känslan. Det finns en fascination i det, att det här är någonting som är med i ett kretslopp i naturen, säger Arne Bergh, till Sameradion och SVT Sápmi.

Den här vintern var den 29:e i ordningen som ishotellet har tagit emot gäster. Under en vinter tar hotellet emot omkring 15 000 nattgäster och 30 000 daggäster. Hotellet har cirka 65 rum fördelade deluxesvit, konstsviter, isrum, snörum och grupprum.

– Icehotel ska ju vara under förändring. Vi har också möjligheten i och med att den går tillbaka. Då har vi möjligheten att förnya oss och skapa ny konst, ta in nya konstnärer och designers och arkitekter, kreativa människor. Det är det som är hjärtat i ishotellet, förklarar, Arne Bergh.

Nu finns även ett permanent ishotell för den som vill uppleva snö och is under vår- och sommarsäsongen, som Amanda Forslund. Hon har kommit hit för att fira sin 50-årsdag och har tillbringat natten i det permanenta ishotellet.

– Jag trodde att efter en timme kommer jag att gå härifrån eftersom kyla verkligen inte är min grej men det var så frisk luft, det var helt underbart. Det var varmt och jag låg i sovsäcken som i en kokong. Det var varmt och skönt och helt underbart, säger Amanda Forslund och skrattar.

Inslaget sänds på SVT Play Oddasat 13 maj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.