Under måndagen meddelande Region Norrbotten att man starta pollenkollen i Norrbotten. Foto: SVT/arkivbild

Nu är pollenkoll igång igen i Norrbotten

Publicerad

Nu mäts pollenhalten i länet igen, meddelar Region Norrbotten. Detta efter beskedet att Norrbotten startar egna pollenmätningar.

Det var vid november förra året som beslutet kom att lägga ner pollenmätningarna på grund av att de som ansvarade för mätningarna skulle gå i pension, systemen var för gamla och regionerna Västerbotten och Norrbotten inte var överens om vem som skulle finansiera. Men 28 april meddelade Region Norrbotten att man ska återuppta mätningarna tillsammans med kommunerna.

De regelbundna mätningarna av pollen startades upp nu under våren och den prognosen som man har för de närmsta dagarna är låga halter av al- och videpollen.

I ett pressmeddelande skriver regionen att låga halter av fjärrtransporterade björkpollen kan förekomma. Norrbottens pollenmätning sker i Piteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer