Här fyller Göran svampkorgen: ”Börjat poppa upp överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Den torra sommaren gjorde att det krävdes rejält med regn för att svampen skulle vakna till liv. Men nu när den är igång menar svamkonsulenten Göran Lidén att han aldrig varit med om att det varit så stort efterfrågan på svampkurser. ”Man möter folk överallt i skogarna som går med korgarna”.

– Regn och värme har gjort att det börjat poppat upp i princip överallt, berättar Göran Lidén som är Svampkonsulent i Luleå

Göran med frun Anki tar oss med till ett av alla favoritställena i skogarna utanför Luleå, ganska snabbt hittar dom bland annat Karl-johan och sandsopp.

När det gäller sandsopp så kommer exempelvis Karl-johan på bara något dygn, medan kantareller kan ta tio till fjorton dagar på sig, förklarar Göran.

Intresset för svamp har ökat rejält

Vi träffar även på Martin Wennberg som är ute och plockar svamp tillsammans med sin mamma och moster. På kort tid har dom fyllt flera korgar med stora Karl-Johan, hans absoluta favoritsvamp:

– Det gick ganska bra idag, men vi ska plocka ett tag till, än är det inte nog mycket i korgarna menar Martin.

Enligt Göran Lidén som håller kurser i svampplockning så har intresset för svamp ökat rejält.

– Jag aldrig varit med om att det varit så stor efterfrågan på svampkurser, man möter folk överallt i skogarna som går med korgarna, så det är roligt.

Ännu återstår några veckor av säsongen, först när det blir minusgrader på nätterna är det slutplockat. Undantaget är trattkantareller som går att plocka ända till snön lägger sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.