Nu flyttar de in i de flyttade husen

Uppdaterad
Publicerad

Första hyresgästerna flyttar nu in i de gamla kulturbyggnaderna som har flyttats från Malmberget till Koskullskulle i den stora samhällsomvandlingen som pågår. Det är etapp ett av tre etapper som är färdigställda.

Nu flyttar de första hyresgästerna in i nya bostadsområdet Solbacken i Koskullskulle, området har byggts upp med kulturbyggnader som har flyttats från Malmberget på grund av samhällsomvandlingen som pågår när gruvan expanderar.

– Det känns jättekul att flytta hit, det är roligt att få komma till lägenheten för vi har ju väntat ganska länge på att flytta hit, säger Lisa Holmlund hyresgäst.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Bytte till större

Lisa Holmlund och hennes sambo blev erbjudna lägenheten när de ville  byta till en större och önskemålet var en lägenhet i ett gammalt hus.

De flyttar från en tvåa i Malmberget till en fyra i nya bostadsområdet Solbacken

– Husen och lägenheterna är så fina. Lägenheter som finns i  gamla hus byggs ju inte på samma sätt idag säger Lisa Holmlund.

Hus från förra sekelskiftet

Det var 2016 som de första husen flyttades  från Malmberget till Koskullskulle. Husflyttningarna  sker i tre etapper och etapp ett är nu klar nu för inflyttning. Många av husen är från början av 1900-talet.

Totalt är det trettio bostadshus med  åttiosex lägenheter som ska flyttas och färdigställas i det nya bostadsområdet.

– Området är jätte fint, det är stort och öppet, det är plats mellan husen som är magnifika på nått sätt. Det känns som att det blir jättefint, säger hyresgästen Lisa Holmlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet