Lars Bäckström chef för stadsbyggnadsförvaltningen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Först husen – nu flyttas även träden till nya Kiruna

Publicerad

Först revs och flyttades hus i samhällsomvandlingen när gruvan expanderar i Kiruna. Kvar blir ett grönområde och nu ska även träden flyttas till nya centrum som håller på att byggas.

Just nu byggs nya hus i Kirunas nya centrum men där behövs även träd och växter i framtiden så nu planeras även att flytta träd till nya centrum.

Vilka träd är det som ska flyttas?

– Vi har ju mycket björk så det blir mycket björk som flyttas, kriterierna är att de får inte vara för stora och sen måste de vara friska för att klara den nya miljön säger Lars Bäckström chef för stadsbyggnadsförvaltningen.

Gruvstadspark

Där man har rivit och flyttat hus i samhällsomvandlingen finns det stora grönområden kvar som står som en barriär mellan gruvan och stan.

Man kallar de områdena för gruvstadspark, det är träd därifrån som vuxit i flera år som ska flyttas.

– De tar lång tid att få det så  fint som det är i ett sådant här område. Det är extra viktigt att kunna skapa en miljö mellan husen i nya centrum som är så viktigt för attraktivitet, säger Lars Bäckström chef för stadsbyggnadsförvaltningen.

”Viktigt att få med träden”

Orsaken till att man flyttar träd och inte bara planterar nya plantor som får växa upp är att det växer sakta i Kirunas klimat.

– För att vi inte ska vara utan den fina gröna miljön under väldigt många år så är det viktigt att få med träd som kan  flyttas, säger Lars Bäckström chef för stadsbyggnadsförvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet