En skavsårstejp som under ett år vållat stora problem för Försvarsmakten stoppas nu. Foto: Mikael Fritzon/TT

Nu förbjuder Försvarsmakten skavsårstejp – värnpliktiga har tagits ur tjänst

Publicerad

En skavsårstejp som i ett år vållat stora problem för Försvarsmakten på flera håll i landet förbjuds. Detta efter nya anmälningar till Läkemedelsverket där bland annat värnpliktiga i Halmstad tagits ur tjänst eftersom de inte kunnat gå ordentligt eller ha på sig skor på grund av blåsor och sår.

SVT Nyheter Norrbotten har flera gånger rapporterat om att en skavsårstejp, som används för att motverka skavsår, vållat problem för Försvarsmakten i orter som Arvidsjaur, Luleå och Halmstad.

Bland annat har värnpliktiga i Arvidsjaur fått sår och utslag på fötterna som gjort att de riskerat att halka efter i utbildningen.

Nu har flera nya anmälningar om skavsårstejpen kommit in till Läkemedelsverket.

Värnpliktiga har tagits ur tjänst

Till exempel har värnpliktiga i Halmstad tagits ur tjänst eftersom de inte kunnat gå ordenligt på grund av blåsor, sår, svullnad och klåda.

Markus Karumo som är Försvarsmaktens chefsläkare säger att ett användarförbud av skavsårstejpen infördes från och med den 2 september.

– Det som sker nu är att vi inom myndigheten utvärderar andra produkter vi har tillgång till för att se vilka som fungerar bäst, säger Markus Karumo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer