Foto: SVT

Nu går det bra att bada i Notviken igen

Uppdaterad
Publicerad

Vattenproverna visade att föroreningarna är borta – så nu är det fritt fram att bada vid Tunastranden i Notviken igen.

Det var efter att tre fall av magsjuka rapporterades in som Luleå kommun gick ut med avrådan om att bara vid Tunastranden i Luleå.

I onsdags togs vattenprover i Notviken i Luleå och nu har resultat kommit. Det visade att vattnet är utan anmärkning och att de tillfälliga föroreningarna är borta, inga mag- och tarmbakterier finns kvar. Det är med andra ord fritt fram att bada i vattnet igen.

– Däremot bör man alltid duscha av sig efter bad i sjöar och hav. Speciellt nu när det är varmt blir det generellt högre bakterietillväxt, så ta en dusch efter badet, rekommenderar miljöinspektör Mia Blomberg i ett pressmeddelande.

Väntar på svar från Lulsundet

Provsvar från Lulsundet färvntas komma på tisdag den 17 juli. God hygien betyder att man inte ska svälja vattnet. Dessutom ska man tvätta händerna efter bad för att undvika att man få i sig bakterierna.

Tidigare idag har kommunen tagit prover vid badplatserna Gültzaudden, Notviken, Lulsundet och Sinksundet. Detta för att kontrollera att föroreningar inte längre finns kvar.

På följande ställen går det nu bra att bada i: Notviken, Lulviken, Gültzaudden, Trolltjärn och Storsand samt Rånepoolen och Aronsbadet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.