Nu kartläggs utrotningshotade flodpärlmusslan

Uppdaterad
Publicerad

Fiske och annan mänsklig påverkan har gjort att bestånden av flodpärlmusslan i Sverige kraftigt minskat. Nu vill Länsstyrelsen ta reda på hur många musslor det finns kvar, bland annat i Görjeån i Jokkmokk.

Flodpärlmusslan har funnits på jorden i 80 miljoner år men under de senaste 100 åren har bestånden minskat kraftigt. Musslans pärlor har varit eftertraktade vilket lett till att den på många håll har försvunnit helt.

I Görjeån i Jokkmokk ser bestånden dock ut att vara ganska stora. Att det finns både små och stora musslor tyder på föryngring, det berättar Helén Liljedahl på Länsstyrelsen som inventerar flodpärlmusslan. Flodpärlmusslan kan bli över 200 år gammal.

”Helt annan tidsrymd än vad vi har”

– Jag tycker att det är jättehäftigt att tänka sig att de suttit här i 200 år och filtrerat vatten åt oss, de har en helt annan tidsrymd än vad vi har, säger Helén Liljedahl.

Dammar och annan mänsklig påverkan har haft negativt inverkan på flodpärlmusslan eftersom den sätter sig på vandringsfisk och sprider sig på så sätt till andra områden.

– Om det är något som stoppar fiskvandringen nedströms kan flodpärlmusslan inte sprida sig. Den stora utmaningen är att få fisk att vandra upp i våra små vattendrag så att musslan får leva vidare.

Inventeringen av flodpärlmusslan är en del i sammarbetsprojektet Kolarctic CBC, SALMUS, tillsammans med Norge, Finland och Ryssland.

Fakta flodpärlmussla

Flodpärlmusslor växer mycket långsamt och har höga krav på miljön de lever i. Ett stort problem är att de har svårt att fortplanta sig, så åtgärder behövs för att säkra livskraftiga bestånd av flodpärlmusslor i Sverige. Arten är fredad i svenska vatten.

Det vetenskapliga namnet betyder pärlbärare, och musslan kan bilda pärlor om det kommer in ett sandkorn eller en parasit innanför skalet. Därför har det historiskt bedrivits ett fiske på flodpärlmusslor, trots att en värdefull pärla endast finns i var tio tusende mussla. Arten är numera fredad och fisket är sedan 1994 förbjudet då musslan är rödlistad som Starkt hotad.

Källa: Havs- och Vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.