Denna bild är ett montage. Foto: SVT

Nu lyfts frågan om namnet Lapporten

Publicerad

I samband med Girjasrättegången fick statens ombud tung kritik för sitt sätt att använda ordet ”lapp”. Men nu väcks också en diskussion om ordet i vardagliga uttryck och i många ortsnamn.

Sofia Jannok menar att namnet Lapporten bygger på ett skällsord för samer.

Samiska artisten Sofia Jannok lyfter frågan och tar Lapporten som ett exempel.

– Det finns ingen anledning att kalla det för Lapporten. Dels har man underkänt det riktiga namnet som de första människorna har satt på den här dalgången, dels har man satt ett namn som har ett skällsord för folket som har levt där i alla tider. Det är ju så många fel så det finns ju inte. Det är väl på sin plats att städa undan lite, säger hon.

Lantmäteriet ser problem

Men för Lantmäteriets ortnamnsexpert är det här en helt ny diskussion. Och han ser en hel del problem med att gå in i kartboken och ändra.

– Det här är ju namn som ingår i det materiella kulturarvet som vi är satta att skydda och bevara. Det skulle innebära en historierevision om man skulle vidta de här åtgärderna. Då skulle man låtsas som att de här namnen inte skulle ha funnits någon gång i så fall, säger Lennart Dehlin.

Jannok: ”Bara början”

För Sofia Jannok är ortsnamn med ordet lapp i bara början på en ännu större diskussion.

– Vi har ju alla lärt oss att säga chokladboll med all rätt. Det är ju inget nytt fenomen att vi försöker följa tidens anda och det finns de som tar illa upp av det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet