Nu öppnar isvägen i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnades den populära isvägen i centrala Luleå. SVT Norrbotten följde med när de sista mätningarna av tjockleken på isen gjordes.

– Just nu håller vi på med sista sticket in till Mjölkudden och sedan är allting färdigpinnat och klart. Nu ska vi ta några provhål ut mot Bergnäsbron där vi hade problem förra torsdagen, då vi bara hade elva centimeter, säger Jan Blomkvist, arbetsledare och ansvarig för isvägen.

Den nuvarande isvägen sträcker sig från norra till södra hamn.

Klarar fyra ton

När Jan Blomkvist åker ut till Bergnäsbron för att provborra och mäta tjockleken är isen 30 centimeter tjock.

– Isen bär nu fyra och ett halvt ton.

Skridskotävling nästa år

Isbanan har blivit något av en formidabel succé. Här har holländsk tv direktsänt skridskotävlingen KPN Grand Prix i vintras och kontrakt finns att tävlingarna ska köras även nästa år.

– Vi har gjort ett bra jobb. Vi har skött banan, den har varit i fint skick och är väldigt uppskattad. Men vi trodde aldrig att det skulle bli så här för sexton år sedan när vi började, säger arbetsledaren Jan Blomkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.