Lennart Wiklund, advokat till den 72-årige man som häktades under eftermiddagen Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Alla männen häktade

Uppdaterad
Publicerad

Häktningsförhandlingen när det gäller den fjärde av fem misstänkta i jaktbrottet är nu klar. Den 72-årige mannen häktades av tingsrätten misstänkt för medhjälp till jaktbrott.

I dag kommer häktningsförhandlingar att genomföras mot fem män från Norrbotten, som bland annat är misstänkta för grova jaktbrott och grovt jakthäleri.

Och det handlar om illegal jakt på två björnar och en järv. Alla fem män nekar till brott.

”Brott i laglöst land”

Miljöåklagare Åse Schoultz menar att bevisläget är gott även om utredningen är komplicerad.

– Det är mycket svårutredd brottslighet. Rent generellt kan jag beskriva det på samma sätt som BRÅ, grov organiserad brottslighet i laglöst land. Vi går nu in och kräver häktning på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden, säger hon.

Enligt Åse Schoultz handlar det om grova jaktbrott, grovt jakthäleri och medhjälp och anstiftan till grova jaktbrott.

– Men jag tror att alla fem kommer att bli häktade, säger hon.

”Sannolika skäl”

Den misstänkte så kallade skytten, en 35-årig man, var den förste som fick sitt fall prövat och rätten valde att häkta honom i fjorton dagar, misstänkt för två grova jaktbrott i juli och augusti.

– Det var vad jag hade tänkt mig att det skulle bli. Vi har sannolika skäl för grova jaktbrott, men vi ska upp till ”ställt utom rimligt tvivel” inför förhandlingen, säger Åse Schoultz.

Inför den andra häktningsförhandlingen, som gäller medhjälp och anstiftan till grova jaktbrott var hans offentliga försvarare försiktigt optimistisk.

 – Jag anser inte att bevisen borde räcka till för en häktning. Sedan ska man komma i håg att min huvudman enligt åklagaren haft en perifer roll i det hela, säger försvarsadvokaten Jonas Westerlund.

Misstänkta för medhjälp, anstiftan och jakthäleri häktade

Den 45-årige man som är misstänkt för medhjälp till jaktbrott samt anstiftan till jaktbrott häktades av tingsrätten vid lunchtid idag. Detsamma gäller den 38-årige man som är misstänkt för jakthäleri – också han häktades av Luleå tingsrätt. Båda häktades på sannolika skäl misstänkta för brotten, det vill säga den högre misstankegraden.

72-årig misstänkt häktad

Den 72-årige man som på sannolika skäl är misstänkt för medhjälp till jaktbrott häktades under eftermiddagen. Rätten menade att häktningen är relevant trots mannens höga ålder.

Man med koppling till länsstyrelsen häktad

Sist ut var den man som har kopplingar till länsstyrelsen i Norrbotten som förtroendevald. Även han häktades, på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott samt grovt jakthäleri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet