Nu ska en av Sveriges mest förorenade sjöar renas från kvicksilver

Uppdaterad
Publicerad

Sjön Ala Lombolo i Kiruna är förorenad av kvicksilver och andra metaller som ligger i bottensedimenten. Nu startar ett pilotförsök för att rena den förorenade sjön. Ett mudderverk ska suga upp metallerna som ligger i sjöns botten.

Ala Lombolo är kraftigt förorenad av höga halter av kvicksilver och andra metaller som koppar, zink, bly och kadmium de ligger i bottensedimenten. Sjön har beskrivits som en av landets mest förorenade. Nu startar ett pilotförsök att rena sjön, ett fjärrstyrt mudderverk suger upp sedimentet från sjöns botten.

Avvattnas innan transport

Slammet sugs till säckar, så kallade geotuber där vattnet rinner ut och slammet blandas med polymer som gör att metallerna flockas ihop. Tanken är att det förorenade slammet ska avvattnas så mycket som möjligt för att sen transporteras iväg.

Sanering av Ala Lombolo

– Slammet ligger över vintern i säckarna och blir nedfruset. Efter vintern mäter vi hur mycket föroreningar som ligger kvar i säckarna för att sen transportera slammet till deponi eller förbränning säger Lijana Gottby projektledare från SGU.

Kom ut i sjön via ett avloppsreningsverk

Kvicksilvret kom till sjön från LKAB:s laboratorium och folktandvården från avloppsvattnet via ett avloppsreningsverk som avvecklades på 1960-talet. Det är SGU, LKAB, Kiruna kommun, Fortum Waste solution AB och Länsstyrelsen i Norrbotten som deltar i pilotförsöket. Försöket ska genomföras i norra delen av sjön och pågå i 2 – 3 år. Om resultatet blir bra ska en fullskalig rening av sjön genomföras.

– Självklart har vi ambitionen att fortsätta, men vi kommer att avvakta resultatet från pilotförsöket. Men tanken är att vi ska rena hela sjön. Vi får se när sjön är renad, vi jobbar så fort vi kan säger Lijana Gottby projektledare från SGU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sanering av Ala Lombolo

Mer i ämnet