Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon när det första huset flyttar från SJ-området i Kiruna till en ny adress. Foto: Hans Sternlund/SVT

Nu rullar de gamla SJ-husen mot nya adresser i Kiruna

Publicerad

Under tisdagen rullade det första av fem hus i SJ-området i Kiruna till nya adresser någon kilometer västerut. Samtidigt försvinner Sveriges största sammanhängande område med gamla personalbostäder för SJ-anställda.

Tidigare är det LKAB:s gamla kulturbyggnader som har satts på hjul under stadsflytten i Kiruna. Nu har turen kommit till SJ-området som har börjat påverkas av gruvans deformationer.

Husen i området är ritade av SJ:s arkitekt Folke Zettervall och är byggda på 1910-talet. Fem särskilt utvalda hus flyttas till det så kallade Lokstallsområdet. Resten av husen i påverkansområdet rivs.

”Området jättespeciellt ”

Kommunantikvarien Clara Nyström tycker att det är tråkigt.

– Jag tycker att det här området är jättespeciellt. Det här var det största området som SJ byggde i hela Sverige och det sträckte sig från gamla järnvägsstationen och hela vägen bort till Lokstallet, säger hon.

Det är ett hus om dagen som flyttas och SVT var med när det första lasset gick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet