En mobil akutspykiatrisk enhet i Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn kommer nu att rycka ut för att hjälpa människor med depression, ångest, suicid och psykos på plats. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Nu ska psykiatrin och ambulans rycka ut tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

En mobil akutspykiatrisk enhet kommer nu att rycka ut för att hjälpa människor i Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn med depression, ångest, suicidbeteende och psykos på plats.

– Ibland kan det vara bättre att få psykiatrisk hjälp på den plats man befinner sig än att behöva åka till sjukhus, säger Carin Nordberg, psykiatrisjuksköterska.

SOS Alarm kommer att göra en bedömning när ett larm kräver psykiatrisk kompetens och kallar ut teamet, som färdas i egen bil.

Det kommer exempelvis ske vid suicidlarm och andra akuta psykiatriska ärenden. Samtidigt larmas ambulans, precis som vanligt.

– Sådana här enheter finns i andra delar av Sverige och de har visat sig vara väldigt framgångsrika, säger Carin Nordberg, psykiatrisjuksköterska.

Teamet består av två personer

Den mobila akutpsykiatriska enheten består av två personer, sjuksköterskor eller skötare, med vana och kompetens att möta människor med psykisk ohälsa. Tillsammans med ambulanspersonalen beslutar man vad som behöver göras och vad som är nästa steg i vårdkedjan.

– I vissa fall kan teamet stanna kvar hos den hjälpsökande. Andra gånger behöver patienten fortsatt vård inom akutpsykiatrin eller på akutmottagningen. Det finns många varianter, säger Carin Nordberg, psykiatrisjuksköterska.

Utgår från Piteå och Sunderby sjukhus

Team utgår från vuxenpsykiatrin på Piteå sjukhus och Sunderby sjukhus. Till att börja med finns insatsen att tillgå under helgernas eftermiddagar och kvällar i Piteå, Luleå och Bodens kommun samt i Älvsbyns centralort.

– På sikt hoppas vi hitta liknande lösningar i alla länets kommuner, även de som inte har ett sjukhus i närheten. Där kan det i stället bli frågan om samarbeten mellan ambulanssjukvården och hälsocentralen på orten, säger Stig Holmberg, länsansvarig för ambulanssjukvården i Region Norrbotten.

Blåljuspersonal ska få ökad kunskap

Blåljuspersonal i Norrbotten ska samtidigt få ökad kunskap om akut omhändertagande av personer som är suicidala. Totalt kommer 400 personer inom ambulanssjukvården, polisen och räddningstjänsten i Norrbotten ges möjlighet till kompetenshöjning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer