Barnmorskan: ”Att bli ammad är en mänsklig rättighet”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska föräldrar och barn i Norrbotten få en mer likvärdig och positiv upplevelse av amning. Detta genom en ny amnings-strategi som Region Norrbotten tagit fram.

Amning, en het potatis i både media-debatter och på diskussionsforum i sociala medier de senaste åren. Då det handlat om allt från hur länge man ska amma, till skuldbeläggande av mammor som inte kan eller vill amma, och hurvida ersättning på flaska är mer jämställt än bröstmjölk.

Men den frågan som dryftats flitigaste är kanske den om för och emot offentlig amning.

”En mänsklig rättighet”

– Att bli ammad barnet är ju en mänsklig rättighet för barnet, som finns i barnkonventionen, så det borde vara självklart att man inte blir ifrågasatt när man ammar offentligt. Blir man ifrågasatt så kan man ju be den personen att välja att inte titta, säger barnmorskan och amningsexperten Christina Wallbäcks som arbetar vid Sunderby sjukhus.

Genom amningsstrategin hoppas nu vården kunna ge föräldrarna råd baserade på riktlinjer av välutbildad personal samtidigt som det ska handla om ett individuellt och jämlikt stöd utifrån familjens behov.

Vill att råden ska vara rätt och riktiga

Just nu pågår arbetet med att utbilda hela vårdkedjans personal inom Region Norrbotten. För enligt barnmorskan Christina Wallbäcks är det viktigt att den senaste evidensbaserade forskningen gällande amning blir lättillgänglig för blivande och nyblivna föräldrar som hela tiden överöses med nya trender och desinformation, inte minst på nätet.

– En sak vi märkt är exempelvis att föräldrar kan ha med sig amningsnappar redan till förlossningen och dom kan ställa till med väldigt mycket bekymmer om man inte har rätt storlek och vet hur de ska användas och varför. Så fråga oss i personalen om hjälp och stöd med den, säger Christina Wallbäcks.

Rekommendationerna

Amningstrategin bygger på rekommendationer från Världshälsoorganisationen (WHO), som rekommenderar enbart amning under barnets första sex månader och därefter fortsatt amning med lämplig tilläggskost i två år eller längre.

Men Christina Wallbäcks poängterar ändå att ibland är det rätta att avstå amning.

– Det kan ju vara att du äter en medicin som faktiskt inte är förenlig med amning eller kvinnor som har varit utsatt för övergrepp, där det kommer tillbaka då dom börjar amma. Dom vill men när dom börjar så ser man på hela kroppsspråket att det här är inte bra och då kan det ju påverka anknytningen till barnet istället, säger Christina Wallbäcks.

Detta ska vårdpersonalen ta hänsyn till enligt den nya amningsstrategin

  • Låt mamman och partnern vara delaktiga och medansvariga i amningen och vården om barnet. Se helheten.
  • Hur ser mammans självförtroende och tillit till amningen ut? Kan hon uttrycka sina känslor och behov?
  • Vilket stöd har hon av omgivningen?
  • Är du medveten om din egen inställning till amningen?
  • Hur kan du bekräfta och uppmuntra mamman så hon känner att hon klarar amningen?
  • Se det normala – problematisera inte.
  • Hur du uttrycker dig väger tungt för mammans upplevelse av den fortsatta amningen. Källa: Uttdrag ur den nya amningsstrategin vid Region Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.