Curt Persson, Linnea Huhta samt Maja Mella

Nu ska tornedalingar få upprättelse för övergrepp

Publicerad

Nu genomförs en förstudie för att ge en genomlysning av statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande som kulturdepartementet avsatt 130 000 kronor för.

Tre instituationer deltar i studien. Det är Svenska Tornedalingars Riksförbund, ungdomsförbundet Met Nuoret och Luleå tekniska universitet (LTY).

Bengt Niska som är ordförande för Svenska Tornedalingars Riksförbund är väldigt glad över förstudien som ska leda till försoning och upprättelse för cirka 50 000 tornedalingar i Tornedalen, Malmfälten och i förskingringen.

– Det handlar om att komma överens om vilka övergrepp dessa människor har utsatts för – först då kan man försonas och blicka framåt, säger Bengt Niska.

Alla fem minoriteter utsatta för övergrepp

Curt Persson som är forskare vid LTU säger att det förstudien blir en del av en akademisk avhandling där han ska studera i vilken omfattning tornedalingar utsattes för skallmätningar och andra rasbiologiska övergrepp.

– Alla fem minoriteter i Sverige har utsatts för olika former av övergrepp.

Linnea Huhta från Met Nuoret vill gärna se att studien ska ge förståelse för varför deras föräldrar inte fick lära sig språket.

– Det handlar om hur barn och unga förhåller sig till vad deras föräldrar gått igenom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer