Nu blir det inga läxor för elever i Arjeplogs grundskola Foto: SVT

Nu slipper även Arjeplogs elever läxor

Publicerad

Det blir enbart studier under skoltid för elever på grundskolor i Arjeplog efter sommarlovet.

Det uppger P4 Norrbotten.

Från höstterminen kommer elever på Kyrkholmsskolan och Öbergaskolan i Arjeplog slippa ta med sig läxor hem. Rektor Ola Sonidsson säger att han inför beslutet också följt exemplet från Stureskolan som haft en läxfri period.

– Jag vet inte kriterierna för deras läxstopp men för mig handlar det om att alla elever i grundskolan ska när de är på sitt jobb, det vill säga skolan, få stöd och hjälp av våra pedagoger på sin nivå och inte behöva göra läxor hemma.

Enligt skollagen får skolan inte ge läxa om skolan inte vet att eleven har förmåga att göra den själv.

Vill ha en likvärdig skola

– Det handlar om att vi ska ha en likvärdig skola och det ska inte hänga på om elever till exempel har högt studerade föräldrar som kan hjälpa dem. Och hur vet vi om eleven verkligen gjort sin läxa själv eller att den gjorts av någon annan familjemedlem.

Samtidigt säger han att läxförbudet också handlar också om att minska stressen för eleverna.

– Jag tycker att elever när skoldagen är slut ska få tid till återhämtning för att nästa dag vara utvilade och tycka att det är kul med skolarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer