Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet tipsar Naturvårdsverkets Stefan Hedlund om tre saker som är viktiga att tänka på i fjällmiljön. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Nu startar lavinprognoserna – tunt snötäcke ställer till besvär

Publicerad

Idag har Naturvårdsverket säsongspremiär för sina lavinprognoser. Och det är en lurig start – snötäcket är tunt vilket gör det svårt för experterna att bedöma riskerna.

Först ut med lavinprognoser är Abisko- och Riksgränsenfjällen. Händelseutvecklingen publiceras löpande och kan följas på lavinprognoser.se och i sociala medier.

Risken för laviner bedöms på en femgradig skala där 1 är liten och 5 rankas som extrem. SVT har pratat med Stefan Hedlund som är områdesansvarig på Naturvårdsverket.

– Lavinfaran är svårbedömd i nuläget. Just nu har vi ett tunt snöctäcke och de är ofta svaga. Det finns några problemområden som vi är oroliga för, säger han.

Gott om snö i högre terräng

Men fjällen gapar inte tom på snö och ju högre upp du kommer desto mer breder det vita täcket ut sig.

– Man ska inte bli lurad när man kör bil efter E10:an. I högre terräng, på ungefär 900 meters nivå ser det bättre ut, säger Hedlund och meddelar att det från och med den 26 februari även kommer finnas lavinprognoser för Kebnekaisefjällen.

I klippet listar Stefan Hedlund tre saker du bör tänka på när du vistas i fjällmiljön

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer