De skapade äldsta graffiti-målningen i Sverige: ”Affärer tömdes på sprayburkar”

Uppdaterad
Publicerad

På en bakgård i Luleå finns några av de äldst bevarade graffitimålningarna i Sverige. En bok och en utställning har nu tillägnats målningarna som kan komma att K-märkas.

Det var under vårvintern 1987 som ett gäng killar från Björkskatan och Hertsön i Luleå fick uppdraget att måla innergården till kulturhuset Ripan som då drevs av IOGT-NTO. Målningarna som Pierre Bernhardsson, Dennis Eriksson, Pelle Schröder och Pierre Johansson skapade tillsammans med några andra killar visade sig skapa historia:

– Vi hade fria händer och fick köpa färgen vi behövde. Flera affärer i stan tömdes på sprayburkar minns Pierre Bernhardsson.

Skämdes lite

Dennis Eriksson minns att det var lite jobbigt att målningarna låg mitt i stan så att alla kunde se dem:

– Det gick ju bara ett halvår så skämdes man lite och önskat att man gjort lite annorlunda, berättar Dennis Eriksson.

Att målningarna finns kvar snart 33 år senare är unikt. För några år sedan fick graffitientusiasten Tobias Barenthin Lundblad från Stockholm tips om målningarna i samband med en workshop i Luleå, men han kunde aldrig tro att dom skulle vara så välbevarade:

– Folk säger ofta att det är gammalt, men man vet aldrig, men när jag kom hit tappade jag bokstavligen hakan. Det här är gammalt på riktigt och från hiphopens och graffitins första år i Sverige.

Överraskad av kvalitén

Tobias blev överraskad att hitta något med så bra kvalitet i Luleå. De första åren var storstäderna vanligtvis de som dominerade.  

Det hela har nu mynnat ut i en bok och en utställning. ”Slow Limits – Hiphop och graffiti i Luleå”, där målningarna på Ripan analyseras. Boken ges ut i samarbete med Resurscentrum för konst i Norrbotten och på regionhuset finns även en utställning – allt som en del i kulturarvsåret:

– Jag hoppas att det är ett kulturarv som är värt att bevara eftersom det tillhör vår moderna historia och konsthistoria förklarar Hanna Isaksson som är verksamhetsledare på Resurscentrum för konst inom region Norrbotten.

Ansökan om K-märkning

Och målningarna anses så unika att dom är värda att K-märkas. Förra hösten hjälpte Tobias Barenthin Lundblad till med en ansökan som nu utreds.

– Jag tror att det är kul att i framtiden ha kvar några originalverk för att kunna titta på teknik och färg på riktigt.

Vernissage för utställningen och boksläpp sker på Regionhuset fredagen den 20:e september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.