Kommunalrådet Niklas Nordström (S) och stadsbyggnadsnämndens ordförande Lenita Ericsson (S) inviger den nya kommunala bostadsförmedlingen. Foto: SVT/Linda Jones

Ny bostadsförmedling i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes en ny bostadsförmedling i Luleå där flera hyresvärdar är inkopplade. Lulebo. Rikshem och Nordhalla har anslutit eller kommer att ansluta sig.

– Det som är bra är att det nu blir mer transparant. Förhoppningen är att fler fastighetsägare ska vilja ansluta sig. För då innebär det att jag som bostadssökande kan ställa mig i en kö men ändå komma åt många hyresrätter. Jag håller verkligen tummarna för att fler fastighetsägare förstår hur bra det här är, säger Lenita Ericson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

100-tals köade

Under lördagen var det ovanligt mycket folk på Köpmantorget i Luleå då den nya bostadsförmedlingen invigdes. Kön ringlade lång och när SVT Norrbotten var på plats vid 12.30-tiden hade ett 50-tal personer registrerat sig medan ett hundratal personer väntade på sin tur.

– Trycket är ungefär som det vi förväntat oss, säger Hans Eriksson vid Luleå kommun.

Sista juni

De personer som köar i Lulebos nuvarande bostadskö kan registrera sig i den nya kommunala bostadsförmedlingen fram till den sista juni 2017. Först därefter ryker poängen. Trots detta valde många att registrera sig på själva invigningsdagen.

”En räkning extra”

Tore och Gertrud Engstrand har samlat bostadspoäng genom Lulebos bostadskö sedan 2004. I dag bor de i en privat fastighet i centrala Luleå och trivs bra. Men på sikt är de intresserade av att flytta till en hyresrätt.

– Det blir nog ingen skillnad med den här nya bostadsförmedlingen. Det blir bara en räkning extra varje år, säger Tore Engstrand.

Det Tore syftar på är de 250 kronorna som Luleå kommun nu kommer att ta i avgift varje år om du vill köa i den nya bostadsförmedlingen.

– Det är ändå acceptabelt, säger Gertrud Engstrand.

Kan bli billigare

Pengarna är till för att finansiera administrativa uppgifter.

– Det är ett beslut som har fattats av kommunfullmäktige att den kommunala bostadsförmedlingen ska byggas på självkostnadsprincipen. Så vi tar bara in det vi behöver för att administrera förmedlingen, Lenita Ericson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Men 250 kronor på flera tusen människor varje år – kostar en förmedling så mycket?

– Det är det som är bedömningen. Å andra sidan har vi inte haft en sådan här kommunal bostadsförmedling på ett bra tag, så det blir en budget som det bygger på. Ser vi att det blir billigare att administrera än vad vi räknat med kan vi sänka kostnaderna, säger hon.

”Känns positivt”

Utmaningen är nu att hitta fler hyresvärdar än Lulebo, Rikshem och Nordhalla.

– Det känns positivt från de vi har träffat hittills. Vi har ju mycket att erbjuda, det är gratis för hyresvärdarna och vi gör mycket för dem, säger Victoria Fredriksson, avdelningschef, stadsbyggnadsförvaltningen.

Blir det på något vis lättare att få en bostad nu?

– Det behöver det inte bli. Men det blir lättare att se vilka lediga lägenheter som finns. Sedan beror det ju på köpoängen man har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.