Ny ellag stärker konsumenterna

Uppdaterad
Publicerad

Förändringar i ellagen ska ska förbättra möjligheterna att se till att elnätsföretagen inte tar ut för höga avgifter av sina kunder. Det föreslår Energimarknadsinspektionen.

Energimarknadsinspektionen (EI) föreslår ändringar i de regler som rör elnätsföretagens intäktsramar.

-Syftet är att få större tydlighet så att både kunder och företag vet vad som gäller, säger Anne Vadasz-Nilsson, generaldirektör på EI.

I fjol sjösattes ett nytt system som innebär att EI sätter en gräns för vad elnätsföretagen får ta ut av sina kunder under en fyraårsperiod. Omkring hälften av landets 180 elnätsföretag överklagade EI:s beslut som innebar en bantning på 33 miljarder av vad företagen krävt. Frågan ligger nu hos Förvaltningsdomstolen.

Tydligare lagstiftning

Men EI tror inte att en kommande dom ger tillräcklig klarhet.

-Förutom att domstolsprocesser tar tid fokuserar de på enskildheter snarare än metoden. Därför behövs en tydligare lagstiftning, säger Vadasz-Nilsson.

De nu föreslagna ändringarna gäller bland annat vilka parametrar som ska ingå när intäktsramarna bestäms och tydligare rätt för EI att ompröva besluten när oförutsedda händelser inträffar under perioden.

-Som när bolagsskatten sänktes till exempel.

Branschorganisationen Svensk Energi och elnätsföretagen är negativa till förändringarna medan instanser som Konkurrensverket och Villaägarna är för.

Fakta

Fakta: Intäktsramar

Under fjolåret sjösattes ett nytt system med intäktsramar för elnätsföretagen. Energimarknadsinspektionen (EI) lägger fast ramarna för monopolföretagen för en fyraårsperiod. Den första fyraårsperioden löper åren 2012-2015. Tidigare reglerades företagens intäkter i efterhand.

De 96 överklagandena över EI:s beslutade ramar hanteras nu av förvaltningsdomstolen i Linköping. Väljer företagen att överklaga förvaltningsdomstolens kommande beslut kan processen ta åtskilliga år. Under tiden gäller EI:s beslut.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.