Luleå högstadieby – nya skolnedläggningar väntas

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommuns satsning på en högstadieby i centrum kommer att innebära mångmiljonbesparingar och att andra skolor kommer att läggas ned.

På tisdagen presenterade Luleås socialdemokrater planerna på att bygga en högstadieby för drygt tusen elever nära gymnasiebyn i centrum.

Den nya storskolan ska stå färdig inom fem år och kostnaderna förväntas minska och studieresultaten bli bättre, som i gymnasiebyn.

Skolor läggs ned

Men storsatsningen får också konsekvenser för dagens struktur.

Högstadiebyn kommer att innebära nya skolnedläggningar på andra håll i kommunen och det kommer sannolikt att skapa en het debatt i kommunen.

– Det är klart att vi inte kan ha kvar enheter som är halvfulla med elever. Den här kraftsamlingen innebär att nästa steg blir att se vilka skolor som inte kommer att finnas kvar i framtiden, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

– Det här får strukturella konsekvenser och det ska vi analysera för att sedan återkomma om, säger Emma Engelmark (S), ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

”Tänker på eleverna”

Gymnasiebyn har inneburit att Luleå kommuns kostnader ligger under riksgenomsnittet samtidigt som betygen ligger över riksgenomsnittet.

– Vi måste tänka på eleverna och vi tror att det här är bra för dem, men all förändring upprör. Man undrar hur det ska bli och vem det berör, men vi tror att eleverna kommer att trivas i en sådan miljö som en högstadieby kan erbjuda, säger Emma Engelmark.

Och hon tror också att en högstadieby kan vara bra för personalens arbetsmiljö.

– Fram till 2025 kommer 30 procent av lärarna att gå i pension och det visar att vi måste vara rädda om hela personalen och att vi dessutom måste locka hit fler som vill jobba, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.