Foto: MAF Arkitektkontor/SVT

Efter fyra års strid – ny vändning kring Vattenfallshuset i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra år av politiska strider om kommunens planer på att bygga ett nytt kontorshus åt Vattenfall i Jokkmokk så ser det nu ut att ha kommit fram en ny lösning.

En annan part ska ansvara för mångmiljonbygget Polstjärnan.

Vattenfalls nya kontorshus har varit omdiskuterat ända sedan 2018 och trots att ett beslut fattats har byggstarten skjutits fram till 2023.

Det nu bantade projektet skulle kosta kommunen 93 miljoner kronor och bolaget skulle hyra in sig i minst arton år.

En annan part ska bygga

Men allt har nu förändrats sedan kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste möte.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) vill i samverkan med Vattenfall erbjuda en möjlighet till en annan part att bygga, bekosta och hyra ut kontoret.

Dessutom ska driftscentralen och tio jobb flyttas från Vuollerim till Jokkmokk och det betyder att det krävs en helt annan säkerhetsnivå för kontorsbyggnaden.

Därför ska kommunen och Vattenfall utforma en ny avsiktsförklaring för kontoret.

”Kommunen slipper agera bank”

– Det ser ut att bli en bra lösning till sist. Nu slipper kommunen ta risker och agera bank åt Vattenfall och det vi säger nu är det jag sade för fyra år sedan. Det är klart att vi i oppositionen är positiva till det här omtaget. Nu ligger bollen hos Vattenfall,  säger gruppledaren Roland Boman (FJK).

Vattenfall Vattenkrafts vd Christer Ljunggren hänvisar till flera samverkansmöten med kommunen och kravet på en högre säkerhetsnivå när driftscentralen ska flyttas in i kontorshuset.

-  I och med att vi vill sätta in driftscentralen i kontorshuset så kommer bygget att bli dyrare och därför ska jag ta upp frågan i Vattenfalls styrelse. Vi måste få ett nytt beslut. Vi hoppas också kunna bli överens med kommunen under sommaren, säger Christer Ljunggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.