Aws Al-Khazraji en av deltagarna i Jobbsprånget som ska hjälpa nyanlända akademiker till arbete.

Tio års väntan på jobb – men ingenjören Aws testar ny metod

Uppdaterad
Publicerad

Något som kallas Jobbsprånget hjälper välutbildade nyanlända att komma snabbare ut i arbetslivet. Dataingenjören Aws Al-Khazraji från Irak som nu bor i Luleå är en av dem som testat det här för att få jobb.

– Det har varit jättespännande för mig, jag gillar det här jobbet. Att göra något viktigt i mitt liv har hjälpt och lärt mig mycket om hur det fungerar här, säger Aws Al-Khazraji.

Tar lång tid för många att hitta jobb själv

Det kan ta upp till 10 år för nyanlända akademiker innan de får jobb, enligt Svenskt näringliv.

Men just nu pågår programmet Jobbsprånget där man samarbetar med arbetsgivare över hela landet för att hjälpa nyanlända akademiker att snabbare få jobb.

Det här genom en fyra till fem månaders praktik.

– De har lärt mig mycket svenska så det är jättebra för mig, säger Aws Al-Khazraji.

Du valde att göra den här intervjun på svenska framför engelska?

– Ja, jag gillar att prata svenska eftersom jag lever här, säger Aws Al-Khazraji.

Sju av tio får jobb

Jobbsprånget drivs av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Och enligt deras interna undersökning fick sju av tio jobb efter praktiken.

Aws Al-Khazraji praktik i Luleå ledde dock inte till en anställning på direkten. Men praktiken gav hopp och självförtroende och han har en plan för framtiden.

– Jag vill göra något viktigt för min familj här i Sverige. Jag drömmer om att starta eget, som Tieto, säger Aws Al-Khazraji.

Vad har det betytt för er att ha Aws som praktikant här?

– Det har gett oss jättemycket. Dels att få höra historiken från någon som kommer hit utifrån men även i jobbet som sådant, säger Eva Lindmark vid Tieto i Luleå.

Varför anställde ni inte honom efter praktiken?

– Ja, det är ju så synd att vi inte hade ett uppdrag just då han avslutade sin praktik, men man vet ju aldrig: i framtiden kan det bli. Vi har dessutom mycket gott att säga om honom till andra arbetsgivare som kanske överväger att anställa honom, säger Eva Lindmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.