Räddningstjänsterna i Norrbotten har bildat en stab på grund av alla skgsbränder. På bilden syns Patrik Bylin, räddningschef i Luleå och Thomas Winnberg, räddningschef i Kiruna.

Ny stab ska prioritera bland bränderna

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av alla skogsbränder har räddningstjänsterna i Norrbotten nu bildat en stab i Luleå. Det gör man för att kunna fördela sina resurser på ett bättre sätt.

Beslutet togs i början av denna vecka då man insåg att det skulle bli väldigt många bränder där resurser skulle fördelas ut över hela länet.

– Det är för att kunna prioritera och skicka resurser där det behövs. Det underlätta för de som är på olycksplatsen, så att de kan koncentrera sig på att släcka branden, säger Patrik Bylin, räddningschef i Luleå.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Han fortsätter:

– Istället för att man är i en kommun där man ser att man har tre bränder som behöver resurser. Så ser vi istället här att vi har fjorton bränder att hantera, och det blir en fördel ur ett resursprioriteringshänseende.

Vädjar om hjälp

Släckningsarbetet förväntas pågå i flera veckor framöver och den stora belastningen på räddningstjänstens personal gör att man är i stort behov av frivilliga som kan hjälpa till.

– För att klara av det här behöver vi hjälp av frivilliga. Vi tar hjälp av frivilliga resursgrupperna ,FRG, som finns. det finns ett nummEr man kan kontakta om man vill hjälp till.

Hur hårt belastad är räddningstjänstens personal?

– Väldigt hårt. Det är inte alla kommuner som är drabbade, men vi har räddningspersonal från länets alla kommuner samt Västerbotten som hjälper till, så det här är tufft, säger Bylin.

Väntar på regn

I nuläget har Norrbotten 14 skogsbränder, där sex av dem är på efterbevakning av märkägarna. Den största är i Klockarmyren i Jokkmokk, där satsar räddningstjänsten den största delen av sina resurser just nu. Sammanlagt så handlar det om cirka 800 hektar mark som brinner i länet. Enligt räddningstjänsten har man kontroll på bränderna, men det kommer krävas rejält med regn om de ska slockna.

– Vi kan inte släcka de här bränderna, det vi försöker göra är att få stopp på dem i väntan på att det ska komma regn. Det är väldigt torrt i markerna och det krävs väldigt mycket regn för att förhållandena ska snyggas til. Det räcker inte med en liten regnskur, säger Thomas Winnberg, räddningschef Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet