Mattias Karlsson (M) är en av Norrbottens nya riksdagsledamöter. Idag är han med och väljer vem som ska bli Sveriges nya talman. Foto: SVT

Karlssons (M) första dag i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

I dag väljer Sveriges riksdag talman, vice talman och andra vice talman. Mattias Karlsson (M) är en av Norrbottens tre nya riksdagsledamöter och hoppas på Alliansens kandiat – Andreas Norlén (M).

– Det verkar finnas en bred majoritet i riksdagen att han ska väljas och det glädjer mig, säger Mattias Karlsson.

Att välja talman kan låta som ett mindre viktigt val, men faktum är att talmannen har en viktig roll när det kommer till regeringsbildningen. Det är nämligen talmannens uppgift att sondera terrängen och hitta en ny regering som kan få stöd av riksdagen. Socialdemokraternas kandidat är Åsa Lindestam (S) och Alliansens kandidat Andreas Norlén (M).

”Moderaterna största partiet”

Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) anser att Moderaterna bör ha talmansposten, och så blev även fallet. Vid halv ett-tiden på måndagen valdes Andreas Norlén till talman.

– Vi anser att Alliansen är den största regeringskonstellationen och då är Moderaterna det största partiet.

Men S är ju det största partiet och de rödgröna har även fler mandat än Alliansen?

– Eftersom att de inte har gått ut och sagt att de inte vill regera tillsammans så har de bara gjort en matematisk regering. S, V och MP har ej tydliggjort att de är ett regeringsalternativ, säger Mattias Karlsson (M).

”Alla partier har stort ansvar”

Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsledamot från Norrbotten, är också på plats och han ser två möjliga vägar.

– Antingen begraver vi blockpolitiken och tar ansvar mellan partierna eller så ger vi SD ett avgörande inflytande i alla viktiga frågor. Här har alla partier ett stort ansvar, säger han.

Han menar att det pågår ett fulspel.

– Man går fram med en kandidat från det näst största från den minsta konstellationen, som också kräver SD:s aktiva stöd för att bli vald som talman. Det är ett oanständigt fulspel och långt från riksdagens principer och vad som sas i valrörelsen.

Vaknade mitt i natten

I dag är det även upprop i riksdagen vilket innebär att det här är första dagen på nya jobbet för Norrbottens nya riksdagsledamöter – Mattias Karlsson (M), Linda Ylivainio (C) och Eric Palmqvist (SD).

– Det är lite pirrigt. Jag vaknade vid tretiden i natt och tittade i taket och tankarna for fram och tillbaka. Så jag for ut på en löptur och åt en ordentlig frukost, säger Mattias Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.