Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frivilliga och ny teknik ska rädda liv – hör versamhetsutvecklaren Pontus Albertsson Åman berätta mer i videon. Foto: SVT

Ny teknik ska rädda liv i Norrbotten – handlar om frivilliga sms-livräddare

Uppdaterad
Publicerad

Sms-livräddare aktiveras när SOS Alarm får in ett larmsamtal om misstänkt hjärtstopp och innebär att frivilliga livräddare larmas till platsen samtidigt som ambulans. Larmet kommer via en app som visar vägen både till den som fått hjärtstopp och till närmaste hjärtstartare.

Region Norrbotten har tidigare använt sig av ett system som hette Mobilräddarna, vilket nu har avslutats. Men de personer som funnits registrerade som mobilräddare flyttas inte med automatiskt eftersom det krävs att man laddar ner appen Sms-livräddare.

”Hoppas många registrerar sig”

– Vi hoppas att de 4 000 norrbottningar som varit mobilräddare nu vill registrera sig som frivilliga sms-livräddare så att de kan fortsätta vara med och rädda liv, säger versamhetsutvecklaren Pontus Albertsson Åman.

Det nya systemet drivs genom ett samarbete mellan SOS Alarm och Heartrunner Sweden AB.

Viktig insats

– Att använda ny teknik och involvera medborgarna i kedjan som räddar liv är viktigt för att öka överlevnaden efter hjärtstopp enligt internationell forskning. Vid hjärtstopp är tiden till hjärt-lungräddning eller defibrillering helt avgörande och med hjälp av frivilliga sms-livräddare kan räddningsinsatsen påbörjas tidigt i väntan på ambulans, säger Patrik Glantz i ett pressmeddelande från Region Norrbotten.

Region Stockholm är en av tio regioner som redan är anslutna till systemet och under 2019 gick 1 230 larm ut till frivilliga livräddare i Stockholm. I cirka 47 procent av fallen kom frivilliga till platsen för hjärtstoppet före ambulans.

I videon hör du hur du hur man gör för att bli Sms-livräddare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.