Arkivbild. Foto: TT

Ny tjänst ska göra det lättare att anmäla missförhållanden inom idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Boudin är sakkunnig i barn- och ungdomsfrågor på Norrbottens idrottsförbund.

– Det är dags för vuxna att steppa upp nu och ta ansvar för att barn och ungas idrottande blir 100 % tryggt, säger han.

Riksidrottsförbundet har nu inrättat en nationell ”visselblåsartjänst” och en idrottsombudsman för att skapa ökad trygghet för barn och ungdomar inom idrotten.

– Något annat än nolltolerans mot alla former av våld, trakasserier och övergrepp är otänkbart, säger Jakob Boudin i ett pressmeddelande. Han jobbar sedan några år som sakkunnig i barn- och ungdomsfrågor på Norrbottens Idrottsförbund.

– Vi får in några ärenden per månad som jag försöker lösa tillsammans med inblandade parter. 70% av fallen handlar om att barn riskerar att fara illa kopplat till beslut som rör träning och tävling, säger Jakob men räknar också upp mobbing, trakasserier, våld och sexuella övergrepp, säger Jakob Boudin i pressmeddelandet.

Den nationella visselblåsartjänsten ska göra det ännu enklare att anmäla missförhållanden.

– Om du har en magkänsla att något inte står rätt till kring ett barn ska du höra av dig. Det finns ett skyddsnät. Utöver idrottsombudsmannen har till exempel BRIS en stödtelefon för ledare, där du kan få tips på hur du ska agera.

– Det är dags för vuxna att steppa upp nu och ta ansvar för att barn och ungas idrottande blir 100 % tryggt. Deras väl och ve måste alltid stå i första rummet, avslutar Jakob.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.