Foto: TT

Ny utbildning ska minska vårdkön i Norrbotten

Publicerad

Bristen på specialutbildade operationssjuksköterskor är så stor att operationer måste ställas in på sjukhusen i Norrbotten. En ny utbildning vid LTU ska minska bristen på specialistsjuksköterskor.

Luleå tekniska universitet (LTU) startar under hösten en specialistsjuksköterskeutbildningar med inriktning mot operation och anestesi.

– Vi kan inte nog uttrycka hur glada vi är att dessa specialistutbildningar startar vid Luleå tekniska universitet. Äntligen får vi rekryteringsmöjligheter. Från alla operationsavdelningar i länet är det här en efterlängtad åtgärd, säger Jeanette Viklund, vårdchef på Anestesi, Operation och Intensivvårdskliniken vid Sunderby sjukhus.

Det är inte bara Norrbotten utan i hela landet som det saknas specialistutbildade sjuksköterskor och planerade operationer måste ställas in.

Specialistkompetens ett krav

Förhoppningen är nu att kunna minska yrkesbristen.

– Specialistkompetens är ett krav för att få arbeta inom området och vi har i dagsläget den lärarkompetens som behövs för att genomföra dessa specialistutbildningar. Vi har haft ingående samtal med Norrbottens läns landsting om förutsättningar att starta utbildningarna och de har även garanterat verksamhetsförlagda utbildningsplatser för dessa studenter, säger Åsa Engström, biträdande professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet.

Studenterna kommer att utbildas på distans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Operationssjuksköterskor i Norrbotten

Mer i ämnet