Per-Anders Ruona vid Arbetsförmedlingen: ”Vi måste satsa på de som finns kvar och ge dem tillräcklig utbildning och stärka dem så att de kan komma i fråga för framtida rekryteringar. Men det kommer inte att räcka.” Foto: SVT

Nya chaufförer måste sökas i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kaunis Iron har redan dammsugit närområdet på arbetskraft inför nystarten i Kaunisvaaragruvan. Och när gruvan nu ska expandera måste tilltänkta gruvarbetare och lastbilschaufförer sökas i hela Sverige.

Kaunis Iron kommer att behöva anställa 250 personer om ett par år om gruvbolaget får öppna två nya dagbrott.

Samtidigt finns bara 140 arbetslösa personer i Pajala.

– Vi måste satsa på de som finns kvar och ge dem tillräcklig utbildning och stärka dem så att de kan komma i fråga för framtida rekryteringar. Men det kommer inte att räcka. Det blir helt nödvändigt att få ett inflöde av arbetskraft, säger Per-Anders Ruona, chef vid Arbetsförmedlingen i östra Norrbotten.

Viktigt med rätt utbildning

Expansionsplanerna i Kaunisvaara ligger två-tre år fram i tiden och det är en tidsrymd som spekulanter på jobben bör använda till att göra sig anställningsbar, anser Per-Anders Ruona.

Nu om inte förr är det läge att skaffa sig rätt utbildning om man vill komma i fråga.

– Det är helt nödvändigt att man skaffar sig en yrkesutbildning för de näringar som har efterfrågan här i Norrbotten, säger han.

”Blir en utmaning”

Men arbetskraften kommer att få sökas i hela Sverige och det finns vissa yrkeskategorier som blir särskilt svåra att rekrytera till.

Det handlar bland annat om att hitta tillräckligt många yrkesförare som kan köra de stora lastbilarna.

– Det blir en utmaning. Men det kommer även att behövas andra typer av maskinförare. Det kommer att finnas ett behov av förare till många olika typer av anläggningsmaskiner, säger Per-Anders Ruona.

Kan rekrytera utanför Sverige

Det finns också nyckelkompetenser som kan bli svåra att hitta i närområdet, eller till och med i Sverige.

– Vi bistår med det kontaktnät som vi har och då får man i vissa fall vända sig utanför nationsgränserna. Vi har ett nätverk inom Europa som vi i Arbetsförmedlingen jobbar med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet