Vårdköer kapas och patienter slipper resa hundratals kilometer då MR-kameran i Kalix kan styras från Piteå. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Nya MR-kameran i Kalix igång – kan styras från Piteå

Publicerad

Efter flera år av väntan är den nya MR-kameran vid Kalix sjukhus igång – och den kan styras från sjukhuset i Piteå.

Turerna var många innan en votering 2018 avgjorde att sjukhuset i Kalix skulle få en magnetkamera. Och efter lite planering och utbildning kunde den första patienten åka in i den fem ton tunga apparaten i mitten på januari 2021.

– Vi har jobbat hårt för det här. Det betyder jättemycket för patienterna framförallt i östra Norrbotten som har närmare till undersökning, säger Kerstin Ribom, enhetschef på röntgen i Kalix.

Först i landet med ny metod

Den nya kameran kan även fjärrstyras av röntgenpersonal i Piteå. En metod som aldrig tidigare använts i Sverige.

Det innebär att erfaren personal kan stötta på håll utan att besöka Kalix och patienter behöver inte resa så långt för att få en undersökning.

– Det kan vara undersökningar de inte känner sig vana vid och behöver lite stöttning. Jag kan koppla upp mig och ta över skärmen, förklarar röntgensjuksköterskan Johanna Keskitalo.

Sex MR-kameror i länet

Totalt kommer det finnas sex magnetkameror i Norrbotten innan året är slut. Två i Piteå, en i Gällivare, en i Kalix och till våren kommer Sunderby sjukhus ha två nya kameror.

Det finns även en MR-trailer viss tid i Kiruna.

Hör mer om vad magnetkamerorna betyder för Norrbotten i videon ovan.

Julia Boqvist, enhetschef för röntgen i Piteå, och röntgensjuksköterskan Johanna Keskitalo. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Fakta om MR-kameror

MR står för magnetisk resonanstomografi. Bilder tas med hjälp av magnetfält och radiovågor.

Tekniken används för att upptäcka, lägesbestämma och klassificera vissa sjukdomar som är dolda eller svåra att se vid röntgen- eller datortomografiundersökning. Som till exempel tumörer, artärbråck och ögonsjukdomar.

I undersökningsrummet får inget vara magnetiskt och MR-kameran måste vara skyddad från signaler utifrån. Den kräver därmed ett specialutrustat rum, en så kallad kopparbur, där både väggar, golv och tak försetts med koppar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.