Foto: SVT

Nya pendeltågslinjen kan utökas till Finland

Uppdaterad
Publicerad

Den första april 2021 öppnar den nya pendeltågslinjen Luleå-Kalix-Haparanda som en förlängning av linjen som sattes 2019 mellan Luleå-Boden. Den nya linjen kan ge en möjlighet för norrbottningarna att även ta tåget till Finland från Haparanda.

I ett pressmeddelande från Luleå kommun står det att man jobbar med möjligheten att fortsätta tågresan från Haparanda till Finland i etapp tre, där arbetet av elektrifiering av banan pågår. Men att byta tåg är nödvändigt i Haparanda.

– Tanken är att man får gå igenom perrongen och byta tåg till Finland för att de har en annan spårvidd, säger Mats Aspemo, myndighetchef för Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten.

Väntar på finskt beslut

Exakt när man kan komma igång med pendeltåg till Finland är oklart än så länge.

– Vad gäller Finlandstrafiken så är det mycket som kan påverka. Det är svårt att veta hur lång tid det tar. Men att få igång tåg tar i regel tid och då handlar det om beslut från den finska sidan.

Hör mer om den möjliga utökningen av pendeltåg till Finland i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.