Nya regeringen – tre norrbottningar utsedda till statsråd

Uppdaterad
Publicerad

Tillträdande statsminister Magdalena Andersson (S) har under tisdagen presenterat sin nya regering. Ida Karkiainen från Haparanda blir ny civilminister och Khashayar Farmanbar, uppvuxen i Boden, blir energi- och digitaliseringsminister.

Ida Karkiainen (S), 33 år, från Haparanda som är ordinarie riksdagsledamot i konstitutionsutskottet har utsetts till civilminister. Hon blir regeringens yngsta minister.

– Jag hoppas att det märks av med fart, fläkt och ett jävla anamma, sa Ida Karkianen efter att hon presenterades som minister.

Som norrbottning vill hon nu driva att staten ska finnas till för hela landet – och bidrar till klimatomställningen.

– Det handlar för mig om att se till så att statens förvaltning gynnar den gröna omställningen och se till att vi skapar fler jobb i hela landet, säger Ida Karkiainen.

Uppvuxen i Boden

Khashayar Farmanbar, 45 år, är uppvuxen i Boden och har studerat vid Luleå tekniska universitet.

– Boden är en stad som präglas av framtidstron som vi ser kommer fram med hjälp av nyindustrialiseringen och de gröna jobben, säger han.

Han var ordförande för SSU Norrbotten 1995-2000. Han är för närvarande ledamot i Nackas kommunfullmäktige och tar nu plats som energi- och digitaliseringsminister.

– Vi behöver mer el i hela landet och bättre elnät och vi ska fortsätta bygga ut förnybar el, säger Khashayar Farmanbar.

Eva Nordmark kvar som arbetsmarknadsminister

Även Luleåfödda Eva Nordmark blir kvar som arbetsmarknadsminister, och blir även jämställdhetsminister.

– Jag är väldigt stolt och ser väldigt mycket fram emot att fortsätta som arbetsmarknadsminister och det som handlar om att skapa en bättre arbetsmarknad. Se till att få på plats fler och bättre gröna jobb, säger Nordmark.

I klippet nedanför hör du hur Eva Nordmark ser på sin nya ministerroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.