Redaktörer från public service-bolagen i Finland, Norge och Sverige träffades i veckan. Foto: SVT

Nya satsningar i samarbete mellan TV-stationer i norr

Uppdaterad
Publicerad

För sju månader sedan sjösattes ett unikt samarbetsprojekt mellan några av de nordliga public serviceredaktionerna i Sverige, Norge och Finland. Nu fördjupas samarbetet ytterligare.

– Det startade med en reportageserie om hur turismen från Kina påverkar de nordliga regionerna, men vi har också sett många andra goda exempel på utbyte av material. Som då en bandvagn gick genom isen i Boden och en soldat drunknade. Då hörde de norska kollegorna av sig och levererade material från en liknande händelse i Norge för ett antal år sedan. Det gav händelsen en ny dimension, säger Fia Wirén, redaktionschef på SVT nyheter Norrbotten.

I veckan träffades alltså redaktörer från Sverige, Norge och Finland i Luleå. Christina Ågren, programchef för lokala nyheter och minoriteter på SVT menar att samarbetet är viktigt.

”Barents högintressant”

– Det är verkligen inspirerande att se vad samarbetet har bidragit med på den korta tid det varit igång. Journalistiskt är Barentsregionen är verkligen högintressant och bevakningen bidrar verkligen med att bredda inte bara Sverigebilden utan hela ”Norden-bilden” i en samtida kontext, säger hon.

Utvecklat samarbete

Målsättningen med konferensen i Luleå är att ytterligare utveckla samarbetet mellan redaktionerna i norra Skandinavien.

– Laxfisket, gruvnäringen, olika villkor inom utom EU, olika lagstiftning mellan länderna, urfolksnärvaro, det finns en uppsjö av idéer att ta vidare som verkligen kan bidra till SVTs vision och göra människor mer nyfikna och insatta, säger  Christina Ågren.

LÄS ÄVEN: Kirsi blir SVT:s barentskorre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.