Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Nya teaterchefen: ”Alla är fula på vintern här”

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2017 får Norrbottensteatern en helt ny teaterchef – den 48–årige frilansregissören Alexander Öberg från Skåne.

Om knappt ett halvår ska Alexander Öberg flytta till Norrbotten. Ett län han knappt varit i tidigare.

– Men jag har gott stöd i min kompis Erik Norberg, som har jobbat på Norrbottensteatern. Han har sagt vilka kläder jag ska köpa och att man inte ska vara fåfäng. Alla är fula på vintern här. Man måste även ha täckbyxor när det är kallt, säger han och skrattar.

Längtar efter fast punkt

Och trots att Alexander Öberg knappt satt sin fot på Norrbottensteatern, förutom någon föreställning här och där, ser han fram emot att flytta till Luleå och få en fast punkt i livet.

– Det här är en ny resa i livet som känns spännande. Jag är väldigt trygg i min yrkesroll som teaterman. Jag har jobbat som frilans länge och har blivit proffs på att lära känna folk snabbt. Nu kan man lära känna dem och sen fortsätta känna dem. Det har jag längtat efter.

Blev headhuntad

Alexander Öberg har lång erfarenhet från ett flertal teatrar i Sverige som regissör och ledare. Han har bland annat varit med och startat Teater Jorikk i Helsingborg, Teatern Bastard och Teater Bhopa i Göteborg. I december 2016 blev han uppringd av Norrbottensteatern och tillfrågad om han ville komma på en intervju i Luleå. Redan under mellandagarna blev han erbjuden tjänsten.

– Det är väldigt hedrande. Det lilla jag har hunnit utforska är att det är en väldigt fungerande teater. Och det är en lyx att få komma hit och vara med och skapa framtiden. Jag ser det som ett hedersuppdrag, säger Alexander Öberg.

Hur ser du på Norrbottensteaterns framtid?

– Jag vill vara lite försiktig med att uttala mig om sådant. Jag kommer så småningom att komma ut med det vi ska göra, men först vill jag komma upp och träffa teatern och medarbetarna och förstå vad man har för budget och vad man kan göra. Den har jag mer bara skummat nu, säger blivande teaterchefen Alexander Öberg.

Mer musik på teaterscenen

Men trots att han inte vill prata om framtiden nämner han ändå att det kan bli mer musik på teaterscenen.

– Det som jag har varit inne på i min karriär är teater i kombination med musik. Det är en bidragande orsak att jag kommer till Norrbotten för ensemblen är väldigt musikalisk. Jag vill fortsätta att ha med mycket musik i kombination med teater i olika varianter. Det kan vara allt från musikaler till levande musik, säger den blivande teaterchefen Alexander Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.