Här är en karta över LKABs nya tidplaner Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Fler berörs av stadsflytten i Malmberget

Uppdaterad
Publicerad
Ytterligare 200 personer kommer att beröras av stadsflytten i Malmberget. Det meddelade LKAB i dag då de presenterade nya och uppdaterade tidsplaner för köp–och flytt av fastigheter i Malmberget.

– Vi beklagar den nya situationen som innebär att fler bostäder kommer att försvinna. Vi vill göra allt vi kan för att underlätta och skapa en trygg samhällsomvandling för dig som berörs, skriver Stefan Hämäläinen, direktör samhällsomvandling på LKAB i ett pressutskick.

Ytterligare 200 personer berörs

I Västra Malmberget följer avvecklingen den tidigare etappindelningen, men blir mer detaljerad. Men i Östra Malmberget berörs ett helt nytt bostadsområde, skriver LKAB i pressmeddelandet. Ett nytt område som berörs är Kilen där det finns 96 lägenheter, som ägs av LKABs bostadsbolag och 70 privatägda villor. Totalt handlar det om ytterligare 200 personer som måste flytta på grund av gruvan. Tidsspannet för att flytta har även ändrats på många håll från tio till två år.

Ny dom bakom

Att nya områden har tillkommit beror på två saker. Den ena är att LKAB ska uppfylla miljövillkoren som gäller för seismiska händelser, markdeformationer och sprängningar. Detta efter en dom från Mark– och miljööverdomstolen. Den andra anledningen är att södra delen av Östra Malmberget påverkas av krosszonen som innebär att marken långsamt glider i sidled.

På LKABs hemsida kan du se fler detaljer – kvarter för kvarter

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet