Foto: SVT

Nya unika vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes MIA som står för ”medicinsk intermediär-avdelning” på Sunderby sjukhus i Luleå. Det rör sig om fem vårdplatser med en förhöjd vårdnivå, en mellanväg mellan de mest intensiv-vårdskrävande patienterna och de som ligger på vanlig vårdavdelning.

Helene Bergström är enhetschef på den nya avdelningen.

– Det betyder att vi kan avlasta akuten genom att snabbt få upp svårt sjuka patienter till ett utökat övervak. Även ute på vårdavdelningar när någon insjuknar svårt, samt även den postoperativa vården som i dag får ta en stor del av de här patienterna.

Ständigt uppkopplade patienter

Hjärtat i verksamheten är centralen där patienterna är uppkopplade på EKG-övervakning där bland annat hjärtrytm och syremättnad enkelt kan övervakas. Något även patienterna kommer att märka av.

– Vi har större möjligheter att övervaka patienterna, så de kommer att uppleva att vi har bättre koll.

Unik i Norrland

Med den nya avdelningen, som är den enda i sitt slag i Norrland, hoppas man även kunna locka till sig sjuksköterskor utifrån, något som ju är en stor bristvara inom sjukvården i dag.

– Den här vårdnivån vill många arbeta med, dessutom behöver man inte känna en osäkerhet att hand ha dem här patienterna, för vi har all utrustning och utbildning, avslutar enhetschefen Helene Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.