Nya uppgifter i Lekfalk-affären: Nästan 32 000 kronor för ett telefonmöte

Uppdaterad
Publicerad

Den sparkade kommundirektören Mikael Lekfalks konsultavtal är dyrare per möte än vad som tidigare var känt. Luleå kommuns egen dokumentation visar att ett telefonmöte kostade skattebetalarna nästan 32.000 kronor.

Det omtalade mentorsavtalet med konsultstöd för Mikael Lekfalk kostade formellt sett 30.000 kronor i månaden för 1,5 dagar per månad eller två möten i månaden.

Men i praktiken blev det avsevärt dyrare än så eftersom den nu före detta kommundirektören och konsulten från Uddevalla inte träffades så ofta.

Lekfalks mentor

Sju telefonmöten

Kommunens egen dokumentation visar att det handlar om sexton möten av de totalt 34 möten som avtalet gav Mikael Lekfalk rätt till.

Det betyder att mer än hälften av mötena inte blivit av, men kommunen har fått betala fullt pris i alla fall.

Sju av de sexton genomförda mötena var dessutom telefonmöten och ett var ett skypemöte.

Kostnaden för ett telefonmöte blir då nästan 32.000 kronor.

Men nu är avtalet uppsagt och slutar gälla den andra november.

”Vill skapa lugn och trygghet”

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Mikael Lekfalk, utan att lyckas nå honom, och hans ersättare Anna Lindh-Wikblad är inte speciellt intresserad av att kommentera konsultavtalets verkliga möteskostnader.

Eller att hälften av mötena skett per telefon eller via Skype.

– Mikael Lekfalk är inte längre anställd och kan inte  kommentera avtalet för kommunens räkning. För mig är det här ett avslutat kapitel och jag vill nu titta framåt och inte bakåt, säger Anna Lindh-Wikblad.

Hon betonar att det viktigaste nu är att jobba med kommunens organisation och rutiner.

– Vi måste skapa lugn och trygghet i organisationen och återskapa förtroendet bland medborgarna, säger Anna Lindh-Wikblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekfalks mentor

Mer i ämnet